Tamandua południowa Wstecz Walabia bagienna Dalej Andoniedźwiedź okularowy

Tamandua południowa

Cześć jestem Henry. Tamandua Południowa. Mieszkam w Brazylii i jestem krewnym mrówkojada wielkiego. Podobnie jak on chodzę na knykciach z pazurami skierowanymi do góry. Chodzi o to, żeby ich nie zedrzeć. Bowiem używam ich do kopania, żeby dostać się do mrówek lub termitów. Stanowią one moje główne pożywienie.
Nie mam zębów. Za to mój język jest długi (ok. 40 centymetrowy) i lepki. Mój pyszczek jest wydłużony, a otwór gębowy ma średnicę ołówka.
Dziękuję Patrykowi Bartoszewskiemu za użyczenie ludzkiego głosu, żebym mógł Wam o sobie opowiedzieć. Więcej informacji o mnie znajdziecie w książce „Świat dzikich zwierząt”.

Dodaj Komentarz