Ostronos rudy Previous item Biruang malajski Next item Likaon pstry

Ostronos rudy

Cześć, jestem Kantuta. Ostronos rudy. Mieszkam w Boliwii. Jestem średniej wielkości zwierzakiem, niskim, ale całkiem długim. Mam wydłużony pyszczek i śliczny ogon w prążki. My ostronosy, jesteśmy wyjątkowe. Nie znajdziecie drugiego takiego gatunku na świecie.
Jestem ssakiem drapieżnym z rodziny szopowatych. Jem w zasadzie wszystko, m.in. młode bezkręgowce, takie jak mrówki, pajęczaki, a także drobne kręgowce czy owoce. Większość pożywienia znajduję za pomocą węchu.
Lubię sobie czasem z kimś pogadać. W końcu jestem społecznym zwierzakiem. Jestem bardzo sympatyczna, ale uwaga potrafię być agresywna: kiedy bronię swojego dziecka albo jedzonka. Wiecie już kiedy schodzić mi z drogi.
Podziękowania należą się niezastąpionej Marzenie Kawie, która była tak dobra i w moim imieniu przemówiła ludzkim, jakże pięknym, głosem. Co prawda wydaję wiele dźwięków, ale obawiam się, że moglibyście mnie nie zrozumieć.

 

 

Add Comment